Verkoop

Uw schip te koop

U heeft een goed gevoel bij Smits Jachtmakelaardij en overweegt uw motorjacht via mijn bemiddeling te verkopen. Dan maak ik graag een afspraak met u voor een vrijblijvende bezichtiging van uw schip. Na een grondige inspectie bepaal ik of wij iets voor elkaar kunnen betekenen en geef ik u direct een adviesvraagprijs waar u over na kunt denken. Tijdens mijn bezoek maak ik een fotoreportage en neem met u alle specificaties door. Zo heb ik alle gegevens direct paraat om met uw schip te adverteren. Mochten we geen zaken met elkaar kunnen doen, dan zijn er voor u geen kosten aan mijn bezoek verbonden.

Verkoop vanaf thuishaven

Smits Jachtmakelaardij verkoopt uw motorjacht vanaf de thuishaven. Zo houdt u zelf vanaf uw eigen ligplaats controle over uw schip. Ook het onderhoud blijft in uw eigen handen zodat u bij een bezichtiging vooraf de boot kunt schoonmaken en alle puntjes op de i kunt zetten. Een ander groot voordeel is dat u van de watersport kunt blijven genieten zolang het jacht in de verkoop ligt. En een schip dat in bedrijf blijft zal haar topconditie behouden. Vanzelfsprekend breng ik u tijdig op de hoogte van een komende bezichtiging èn informeer ik u achteraf over de bevindingen van de potentiële kopers van uw schip. Als u dat wenst kunt u ook samen met mij aan boord zijn bij de bezichtiging en de bezoekers bij eventuele specifieke vragen persoonlijk te woord staan.

Voor u als verkoper heeft deze moderne manier van verkoopbemiddeling nòg een belangrijk voordeel. Smits Jachtmakelaardij kan zo voordeliger werken en daar profiteert u natuurlijk direct van. Want als u een lagere provisie betaalt, dan kunt u uw motorjacht scherper prijzen en zo beter in de markt zetten.

Kosten

De courtage die u betaalt voor de bemiddeling bij de verkoop van uw schip is natuurlijk ook belangrijk. Smits Jachtmakelaardij rekent 5% courtage* exclusief BTW over de netto verkoopprijs van uw motorjacht. Bij inruil zal de courtage altijd berekend worden over de laatstbekende aanbiedingsprijs van het jacht. Wat dat concreet voor u als verkoper betekent, reken ik gelijk voor u uit bij de eerste bezichtiging van uw schip. We maken een eerste overeenkomst voor de looptijd van 6 maanden met steeds een automatische verlenging van 3 maanden. Bij het aangaan van onze overeenkomst betaalt u éénmalig € 375,- entreekosten. Dit bedrag wordt verrekend met de courtage bij de verkoop van uw schip. Uw opzegtermijn is ook 3 maanden. Op het moment dat u zelf met een koper voor uw schip komt, regelt Smits Jachtmakelaardij uiteraard deze transactie voor u en krijgt u een korting van 30 % op het provisiebedrag. In ieder geval maakt u naast de entreekosten, verder geen kosten als ik uw motorjacht niet binnen de afgesproken termijn heb verkocht en u het schip bij mij uit de verkoop neemt.
* Met een minimale courtage van € 2.500,- exclusief BTW.

Uw garantie als verkoper

Als een EMCI*-gecertificeerd jachtmakelaar ben ik niet alleen dagelijks heel actief bezig met mijn klanten, maar zorg ik er ook voor op de hoogte te blijven van product- en marktontwikkelingen en het up-to-date houden van mijn kennis. Voor u wil ik een betrouwbaar tussenpersoon zijn die zijn vak verstaat. Dit alles ben ik ook aan mijn EMCI-certificering verplicht. Daarnaast neem ik vrijwillig deel in het EMCI Klacht- en Tuchtrecht wat zoveel betekent dat als ik op een verkeerde manier handel, mijn EMCI-certificering kan worden afgenomen.
* European Maritime Certification Institute

Als ik bij de verkoop van uw schip gelden ontvang en deze – tijdelijk – beheer, dan beschikt Smits Jachtmakelaardij over een bankrekening bij de Stichting Beheer Derden Gelden. Deze stichting staat helemaal los van mijn jachtmakelaardij en is zo een veilige haven voor gelden van kopers en verkopers.

Natuurlijk heb ik als jachtmakelaar een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering zodat de eventuele schade aan derden, als gevolg van onbedoelde fouten die ik zou kunnen maken tijdens mijn werkzaamheden, gedekt is.

Registratie motorjacht

Als jachtmakelaar heb ik een directe lijn met de computer van het Schepenregister van het kadaster. Voor een eventuele koper is registratie het bewijs dat u de rechtmatige eigenaar van het schip bent. Een bij het Kadaster geregistreerd schip heeft een nummer dat onlosmakelijk verbonden is met de romp. Dat maakt het stelen en doorverkopen minder gemakkelijk en de eigenaar kan via dit schepenregister het eigendom aantonen. Maar ook als koper kunt u alleen met een registratie in dit schepenregister een hypotheek op uw schip afsluiten.