Home veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op al uw vragen over het kopen, verkopen, onderhouden en registreren van jachten, zodat u met vertrouwen en gemak kunt navigeren in uw jachtavonturen.

Aankoopproces

Vind antwoorden op je vragen over het kopen, bezichtigen en bezitten van je ideale boot, allemaal op één handige plek.

Voert Smits Jachtmakelaardij ook onderhoud uit voor mijn schip?

Wij bieden geen ondersteuning bij het onderhoud van uw schip. Echter, wij hebben wel contacten met monteurs en bedrijven die het onderhoud voor u kunnen uitvoeren. Voor groot onderhoud, zoals het laten verven of spuiten van uw schip of het vervangen van een motor, kunnen wij u adviseren en geschikte bedrijven in uw regio aanbevelen.

Ik heb interesse in een boot in het aanbod van Smits Jachtmakelaardij, hoe kan ik die boot kopen?

Wat fijn dat u een schip in ons aanbod heeft gevonden dat bij u past! U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen: per e-mail, via onze website, WhatsApp of telefonisch. Nadat we in contact zijn gekomen, kunnen we vaak binnen 48 uur een bezichtiging van het schip regelen. Na de bezichtiging kunt u een bod uitbrengen onder voorbehoud van proefvaart en eventueel een expertise. Wij kunnen een onafhankelijke scheepsexpert voor u regelen, maar als u zelf iemand heeft of een voorkeur heeft, kunt u uiteraard zelf iemand meenemen. Wij zijn aanwezig bij de keuring en regelen ook de afspraak met een haven voor het kranen van het schip. Nadat alles is goedgekeurd, plannen we een moment van oplevering zodat u snel kunt genieten van uw nieuwe aanwinst!

Is het mogelijk om een boot in te ruilen bij het aankopen van een nieuwe boot?

Wij ruilen in principe geen boten in, simpelweg omdat wij geen ligplaatsen hebben om ingeruilde jachten te stallen. Het komt wel eens voor dat een eigenaar een ruil wil overwegen, maar in de praktijk blijkt dit vaak ongewenst.

Welke garanties of certificeringen biedt Smits Jachtmakelaardij bij de aankoop van een boot?

Smits Jachtmakelaardij heeft meer dan 10 jaar ervaring in de watersport. Twee van onze makelaars zijn opgeleid aan de IVA in Driebergen en hebben uitgebreide ervaring in de branche. Daarnaast beschikken wij over een NMBS-certificaat. Omdat we tweedehands jachten verkopen, kunnen wij geen garantie geven op de jachten. Daarom raden wij altijd aan een keuring te laten uitvoeren door een onafhankelijke en gecertificeerd scheepsexpert, zodat u een uitgebreid beeld krijgt van de huidige technische staat van het jacht.

Wat betreft nieuwbouwjachten wordt er vanuit de werf standaard 2 jaar garantie gegeven.

Hoe kan ik een bezichtiging van een boot regelen?

Om een bezichtiging te regelen, kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website, per e-mail, via WhatsApp, of door te bellen naar ons kantoor. Vermeld de naam of het model van de boot die u wilt bezichtigen, zodat wij een geschikt tijdstip met u kunnen afspreken. Indien u meerdere jachten op één dag wilt bezichtigen, kunnen we dit vaak goed op elkaar afstemmen.

Wat zijn de stappen in het aankoopproces van een boot bij Smits Jachtmakelaardij?

Oriëntatie: Begin met het bekijken van ons online aanbod om een indruk te krijgen van de beschikbare boten. U kunt onze zoekfunctie gebruiken om te filteren op type, grootte, prijs en meer.

Contact opnemen: Neem contact met ons op via het online formulier, WhatsApp, telefoon of e-mail om een bezichtiging te plannen of eventuele aanvullende vragen te stellen.

Bezichtiging: Regel een bezichtiging om de boot persoonlijk te bekijken. Een van onze makelaars is hierbij altijd aanwezig. De eigenaar van het jacht kan ook aanwezig zijn om al uw vragen te beantwoorden.

Bod uitbrengen: Als de boot bevalt, kunt u een bod uitbrengen. Wij zullen namens u onderhandelen met de verkoper om tot een prijsakkoord te komen.

Contract: Bij overeenstemming stellen wij een koopcontract op dat door beide partijen wordt ondertekend.

Keuring: Wij adviseren een professionele keuring van de boot om de staat en eventuele gebreken vast te stellen.

Betaling en overdracht: Na de betaling wordt de boot officieel overgedragen, inclusief alle benodigde documentatie.

Verkoopproces
Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn schip via Smits Jachtmakelaardij?

Wij rekenen een verkoopcourtage van 5% exclusief BTW van de afgesproken verkoopprijs, met een minimum van € 2.500 exclusief BTW. Daarnaast betaalt u een eenmalige ‘entreefee’ van € 375 bij aanvang van de overeenkomst. De verkoopcourtage wordt automatisch ingehouden op het te ontvangen bedrag.

Hoe loopt het verkoopproces bij Smits Jachtmakelaardij?

Bij Smits Jachtmakelaardij blijft uw schip onder uw beheer op uw eigen ligplaats. Zodra er zich potentiële kopers melden, nemen wij contact met u op om een afspraak te maken. U bent welkom om bij de bezichtiging aanwezig te zijn, maar dit is niet verplicht. Uiteraard ontvangt u van ons een terugkoppeling na de bezichtiging. Indien de kopers verdere interesse hebben, doen zij een bod onder voorbehoud van een proefvaart en eventuele keuring.

Hoe wordt de prijs van een boot bepaald?

De prijs van een boot wordt bepaald aan de hand van een grondige inspectie door onze makelaars. Hierbij kijken we naar factoren zoals het bouwjaar, merk, de lengte, de uitrusting, het onderhoudsverleden en de algemene conditie van de boot. Ook de marktwaarde wordt meegenomen in de bepaling van de prijs, waarbij we vergelijkbare boten in de markt analyseren om een eerlijke en competitieve prijs vast te stellen. Indien u uw schip snel wilt verkopen, kunnen we overwegen de prijs iets onder de marktwaarde te zetten. Dit resulteert vaak in een snellere verkoop, zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over uw schip. Als een snelle verkoop noodzakelijk is, kunnen wij ook contact opnemen met handelaren/opkopers of uw schip naar een veiling brengen.

Verzekering en registratie
Kan Smits Jachtmakelaardij mij helpen met het verzekeren van mijn schip?

Wij kunnen u zeker helpen bij uw verzekering. Via onze partner DNA-advies, kunnen wij snel voor u een offerte op maat krijgen en kunt u bij verdere interesse bij deze verzekeraar uw schip verzekeren.

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op en stel uw vraag,
bij ons krijgt u op dezelfde dag al reactie.

Contact

Ontdek ons aanbod

Bekijk ons aanbod en vind de boot die bij u past.

Bekijk aanbod
Je browser is verouderd

We zien dat je een oude versie van Internet Explorer gebruikt. We raden aan je browser te updaten.